Kaune siautė vagys-programišiai: iš klonuotų kortelių pagrobtos milžiniškos sumos | Kas vyksta Kaune

Kaune siautė vagys-programišiai: iš klonuotų kortelių pagrobtos milžiniškos sumos

Policijos nuotr.

Kauno apskrities policijos pareigūnai tiria baudžiamąsias bylas dėl netikrų elektroninių mokėjimo priemonių gaminimo, tikros elektroninės mokėjimo priemonės klastojimo ar neteisėto disponavimo elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriuje (toliau – Kauno apskr. VPK NTV ENTS) pastaruoju metu tiriamose ikiteisminiuose tyrimuose yra tiriama tiek ir pačių netikrų mokėjimo instrumentų – kortelių neteisėto panaudojimo, tiek ir jų gaminimo, taip pat ir įrangos tiesiogiai skirtos gaminti tokias mokėjimo priemones gaminimo ir naudojimo atvejai.

Keletas pavyzdžių: ikiteisminis tyrimas pradėtas, nes Kaune, komerciniam bankui priklausančių kelių bankomatų išorinėje panelėje rastas pritvirtintas plastikinis įrenginys, skirtas neteisėtai nuskaityti banko klientų duomenis. Įrenginį rado ir nuėmė banko klientas. Apie tai pranešė bankui ir įrenginį pateikė banko darbuotojams. Asmenys, galimai įvykdę minėtas nusikalstamas veikas, buvo užfiksuoti banko vaizdo kameromis. Nustatyta, kad panaudojus pavogtus Lietuvos piliečių mokomųjų kortelių duomenis, užsienio šalyse buvo vykdomi grynųjų pinigų išėmimai iš bankomatų. Dėl šių veiksmų bankas patyrė 20207,50 Lt nuostolį. Asmenys, galimai padarę šiuos nusikaltimus, nustatyti, ikiteisminio tyrimo medžiagą prokurorai perduos teismui.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus informaciją, kad viename Kauno miesto naktiniame klube, atlikinėjamos įtartinai nebūdingos finansinės operacijos, panaudojant ne Lietuvos bankų išduotus mokėjimo instrumentus. Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad panaudojant suklastotas įvairių komercinių bankų mokėjimo korteles buvo bandyta atlikti 176 neteisėtas mokėjimo operacijas už 629452, 55 Lt sumą. 31 neteisėta operacija svetimomis mokėjimo kortelėmis – 86116,70 Lt buvo sėkminga. Asmenys, galimai padarę šiuos nusikaltimus, nustatyti, ikiteisminio tyrimo medžiagą prokurorai perduos teismui. Atliktų kratų metu pas įtariamuosius rasta: įranga hologramų karpymui, popieriaus karpymo įrenginių, magnetinių juostelių ritinių, folija hologramoms, plastikinėms kortelėms, mokėjimo kortelių ruošinių, pagamintų netikrų užsienio bankų kortelių, asmens pažymėjimų, aukštos kokybės spausdintuvų, įrankių ir instrumentų kortelėms ir dokumentams gaminti.

1 2
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA