Akcija Kaune prieš gyvūnų išnaudojimą cirkuose | Kas vyksta Kaune

Akcija Kaune prieš gyvūnų išnaudojimą cirkuose

SXC nuotr.

Sekmadienį Kaune, greta Savanorių prospekte įsikūrusio „Baltijos cirko“, gyvūnų teisių šalininkai primins, kad cirkai su gyvūnais yra neetiška ir žiauri pramoga. Akcijos dalyviai ragins atsisakyti cirkų su gyvūnais ir pasiūlys tam alternatyvų.

Pasak iniciatyvinės grupės „Gerbk gyvūnų teises“, požiūris į gyvūnus pasaulyje sparčiai kinta: steigiasi įvairios gyvūnus globojančios organizacijos, priimami ar griežtinami gyvūnų gerovę ir teises ginantys įstatymai. Europoje daugėja šalių, draudžiančių laukinių gyvūnų naudojimą cirkuose (Suomija, Švedija, Austrija ir kt.), tačiau kitose valstybėse, o tarp jų ir Lietuvoje, ši veikla neturi jokių didelių apribojimų. Rugpjūčio viduryje Kaune pasirodymus pradėjusiame rengti cirke „dalyvauja“ papūgos, žirgai, beždžionės, šunys bei tukanai, rašo delfi.lt.

Cirkų gyvūnai nuolat gabenami iš vienos vietos į kitą narvuose, kurie paprastai yra tokie maži, kad juose net neužtenka vietos apsisukti ar patogiai atsigulti. Tokius savo „namus“ jie palieka retai – dažniausiai tik dresūrų bei pasirodymų metu. Didžiosios katės cirkų narvuose praleidžia beveik visą savo gyvenimą. Natūralios aplinkos ir veiklos trūkumas gyvūnams sukelia psichinių ir fizinių sveikatos sutrikimų: monotonišką arba nenuspėjamą elgesį, ligas. Gaisrai, eismo nelaimės bei pašaro ar vandens trūkumas taip pat prisideda prie aukšto cirkuose laikomų gyvūnų mirtingumo.

Be viso to, gyvūnai cirkuose patiria žiaurų žmonių elgesį, ypač dresavimų metu, kai už „blogą“ elgesį skiriamos fizinės bausmės, o už „gerą“ – apdovanojimai. Gyvūnai, priklausomai nuo rūšies, gali būti fiziškai labai stiprūs ir linkę nepaklusti dresuotojams, todėl jie kontroliuojami prievarta. Paprastai tik darbuotojams žinoma tai, kas vyksta už arenų ribų, tačiau Europoje atskleistas ne vienas žiauraus elgesio su gyvūnais cirkuose atvejis; blogu elgesiu su gyvūnais yra pasižymėję ir keli Lietuvos ar Lietuvoje pasirodę cirkai.

Cirkų šalininkai teigia, kad gyvūnų pasirodymai šviečia ir artina žmones prie kitų gyvų būtybių. Deja, stebėdami laukinius gyvūnus, atliekančius jiems nenatūralius triukus dirbtinėje aplinkoje, nieko nesužinome ir neišmokstame. Meškos, važiuojančios dviračiais, drambliai su sijonais, krokodilai surištais nasrais tėra pasityčiojimo objektai. Egzistuojant cirkams su gyvūnais toks ydingas požiūris perduodamas iš kartos į kartą. Taip pat dažnai teigiama, kad gyvūnai neatlikinėtų triukų, jei nebūtų mylimi ir gerai prižiūrimi. Plėšrūnų dresuotojai nė neslepia savo randų, pasitaikantys gyvūnų maištai nėra „meilės“ žmogui išraiška. Iškankinti gyvūnai yra pavojingi ne tik su jais dirbantiems žmonėms, bet ir žiūrovams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA